Posted inБез категория

Турция: „ЕС ще ни моли да се присъединим“

Министърът на икономиката на Турция Зафер Чаглаян заяви пред информационна агенция APA, че ЕС вече 50 години се държи към страната му неискрено и лицемерно. Това пише Die Presse в редакционна статия.

Министърът се оплака, че ЕС продължава да не обръща на страната му внимание, въпреки че тя, за разлика от повечето страни от ЕС, отговаря на критериите от Маастрихт. Според него  “ ще дойде време, когато ще ни  се молят, за да се присъединим“, а  Турция „в края на този ден “ ще реши дали иска или не. Според Чаглаян поради сегашната ситуация не е ясно дали по това време ще има  ЕС и еврото.

Чаглаян съобщи, че  Турция през последното десетилетие е намалила дълга си от 73 на 39%. Кризата не е причинила сериозно безпокойство  на някоя турска банка и дългът към МВФ е намален  до $ 1.5 милиарда. В края на краищата, каза министърът, икономическият растеж на страната през изминалата година е 8,5%, а икономиката на Европа е нараснала само с 1,5%. Според изчисленията, съобщени от  министъра, ако Турция е била част от ЕС, цялостния растеж на европейската икономика би бил 1,8%. Въпреки това, Турция ще продължи да търси влизане.

„Ние ще продължим да дразним европейците Има хора, които биха искали да превърнат  ЕС в клуба на християните и да оставят Турция зад вратите му. Ние няма да се примирим  с това.“ – каза той.

Борбата с кюрдските бунтовници, които избухнаха с нова сила в Югоизточна Турция, Чаглаян нарича игра на външните сили, обезпокоени от  бързото развитие на Турция. Той добави, че тъй като е от кюрдски произход,   е най-доброто доказателство, че Турция третира кюрдските граждани точно така, както и   всички останали: „Държавата не ми попречи да стана министър.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *