Орбан: Брюксел пречи на държавите в криза

    Чиновниците от ЕС си губят времето, грижейки се за играчки за прасетата и настроението на гъските, докато в същото време стотици хиляди хора губят работата си и единната валута се срива, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от „Ройтерс“.

    Орбан, който често е критикуван от Брюксел заради проблеми като независимостта на унгарската централна банка и съдебната система, заяви, че институциите на ЕС пречат на възможността на ударените от кризата нации да решават проблемите си.

    Говорейки в румънския град Байле Туснад по време на ежегоден събор на студенти, Орбан заяви, че Западна Европа е хваната в порочен кръг заради липсата на отговорност и провалящи се институции.

    „Брюксел прекарва скъпоценни дни и седмици в установяване на големината на клетките за кокошки. Те съветват, че прасетата трябва да имат играчки за игра, и че настроението на гъските е важен европейски проблем“, заяви Орбан в реч, продължила близо час.

    „В същото време стотици хиляди души губят работата си, валутата ни се срива и всеки ден ни е по-трудно да свържем двата края“, заяви той и призова за основен ремонт на европейската институционална рамка.

    Орбан, който в миналото е заявявал, че няма едно и също решение за страните от Западна и Централна Европа, изправени пред икономическата криза, също така разкритикува Европейската централна банка. Според него ЕС се опитва да се справи с нови проблеми, използвайки старо лекарство.

    „С погрешните рефлекси те все още защитават същите институции, които ни доведоха дотук“, заяви Орбан. „Те са притеснени за независимостта на централните банки, докато е абсолютно видимо, че ЕЦБ е повлияна от политически решения.“

    „Няма никакъв смисъл да копираме Западна Европа, но в духа на свободата, трябва да изградим собствени икономически системи и когато го сторим, че направим огромна стъпка напред към успеха“, заяви Орбан. „Въпреки това не трябва да пренебрегваме Западна Европа. Гребем в една и съща лодка.“

    http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/07/29/1876488_orban_brjuksel_prechi_na_durjavite_v_kriza/

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *