Кадафи може да е убит от агент на западните спецслужби

    Бившият либийски лидер Муамар Кадафи може да е бил убит от агент на френските тайни служби, а  да установят местонахождението му,  на французите са помогнали сирийските власти в замяна на обещание за ограничаване на международния натиск върху Дамаск, пише в събота кореспондент на италианския вестник „Кориере дела сера“ от Триполи, цитиран от РИА Новости.

    Италианският журналист отбелязва, че официалната версия за смъртта на полковник Кадафи отдавна вече не предизвиква доверие в много либийци. При това той обръща  внимание на изявление, което преди два дни направи известния политик Махмуд Джабрил, който в момента на смъртта на Кадафи е  ръководител на изпълнителната комисия на  Преходния Национален  Съвет (ПНС), а след юлските парламентарни избори, претендира да бъде премиер на Либия.

    „Кадафи е убит от чужд агент, който се се е смесил с членовете на революционните бригади“ – заяви Джибрил в интервю за египетска телевизия.

    В западните дипломатически кръгове на либийската столица сред най-разпространените неофициални коментари по този повод е становището, че ако Кадафи наистина е бил убит от чужд агент, той е „почти сигурно френски агент“, пише кореспондентът на „Кориере дела сера“. Според него, потвърждение на тази хипотеза е фактът, че след началото на операцията на НАТО в Либия, Кадафи заплаши публично да оповести  подробности, свързани с многомилионното финансиране на кампанията на Никола Саркози през 2007 г..

    „Саркози е имал всички мотиви да се опита  възможно най-скоро да застави полковника да  млъкне“ – цитира журналистът мненията на европейски дипломатически източници в Триполи.

    Кореспондентът на италианския вестник се позовава също така на информацията, събрана от него наскоро в Бенгази. И така, бившият отговорник за контактите с чуждестранни медии от ПНС Рами ал-Обейди му разказал как е било възможно да се намери Кадафи, който избягал от Триполи, след като столицата е  окупирана от бунтовническите сили. По това време се е смятало,че полковникът с група от поддръжници е избягал в пустинята в южната част на Либия, за да организира съпротива, но в действителност той е бил в град Сирт.

    „Кадафи се опитал със спътников телефон  Iridium да се свърже с редица негови верни хора, избягали в Сирия, под защитата на Башар ал-Асад. Сред тях е бил и неговото протеже, който се занимава на телевизионната пропаганда – Юсуф Шакир (сега в добро здраве, отседнал инкогнито в Прага). И че именно сирийският президент е дал сателитния телефон на Кадафи на френските тайни служби. В замяна Асад е  получил обещание от Париж  да се ограничи международния натиск върху Сирия да прекрати репресиите срещу бунтовническото население „- цитира вестникът ал-Обейди.

    Да се определи местоположението на телефона на Кадафи за специалистите от НАТО е било по-лесно от детска игра, заключава кореспондентът на „Кориере дела сера“, като отбелязва, че това би могло да бъде първата стъпка за началото на трагичния край на либийския диктатор.

    Муамар Кадафи, който управлява Либия 42 години беше убит на 20 октомври 2011 г. в околностите на родния си град Сирт. Кортежът с  колата на полковника се опитал да напусне обсадения град, но е подложен на обстрел от самолети на НАТО. Според официалната версия, вече раненият Кадафи е заловен от бойци на ПНС от Mисрата. Три часа те го подлагат на мъчения и унижения, а след това го застрелват. Оскверненото тяло на бившия лидер на страната е изложено после на обществен показ. Либийските власти не не дават възможност на родното племе на Кадафи да го погребе. Беше  съобщено, че тялото на бившия лидер е било погребано на тайно място в пустинята.

    Въоръженото въстание в Либия продължи около девет месеца. По време на конфронтацията на правителствените сили, от една страна, и авиацията на НАТО и бунтовниците – от друга, загинаха десетки хиляди хора, а огромни щети са нанесени на икономиката и инфраструктурата на страната, производителка на петрол.

    Махмуд Джабрил през ноември 2011 г., заяви, че заповедта за физическото отстраняване на Кадафи вероятно е дошла извън Либия, след като бившият лидер е бил заловен. Тогава Джабрил не говори за участието на чужди разузнавателни служби, но отбеляза, че този, който е дал тази  заповед,  се е опитал да предотврати Кадафи да разкрие секретна информация.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *