Китайските комунисти решиха да се произвеждат повече момичета

    Ръководството на партията и страната постановиха в следващите пет години  да се коригира дисбаланса между половете и да се изравни броят на момчетата и момичетата

    Общокитайското работническо събрание, посветено на борбата със сексуалния дисбаланс в броя на бебетата в Китай  реши  до края на текущата петилетка  да се изравни броят на новородените момчета и момичета. Това  в понеделник, 28 май,  съобщи агенция „Синхуа“.

    В момента в Китай на 100 родени момичета се раждат 120-130 момчета. Този дисбаланс заплашва   Китай със сериозни проблеми: демографите отчитат, че към 2020 г. около 24 милиона китайци няма да могат да си намерят жени.

    Според експерти  коренът на проблема е, че политиката в страната за ограничаване на  раждаемостта се вписва зле в традиционните китайски ценности. Семействата, поставени пред  необходимостта да имат едно дете, обикновено избират да имат момче, защото синът винаги е бил смятан за наследник на   семейството, надежда и подкрепа на родителите. По тази причина, много родители разбирайки, че ще имат момиче,  решават да направят аборт. Строгите мерки, предприети от правителството за ограничаване на тази практика – по-специално, забраната на  процедурата за определяне на пола на бебето с ултразвук,  водят до там,че китайците започват да се отървават от бебетата  момичета с напълно незаконни средства.

    Фокусът на борбата с проблема   китайските служители  виждат  в пропагандата на новите семейни  ценности и засилване на ролята на жените в китайското общество. Още през 2015 г. правителството очаква да намали дисбаланса между половете до 115 момчета на сто момичета.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *