ЕК призна за повторна рецесия в еврозоната

    Еврозоната в момента е в състояние на „мека рецесия“. Това, както съобщи Agence France-Presse, е заявил европейският комисар по икономическите въпроси Оли Рен.

    Според съобщение за пресата от Евростат, според  ревизираните данни за четвъртото тримесечие на 2011 г., БВП на еврозоната, както и във всички страни на ЕС,  е паднал с 0.3 процента в сравнение с резултатите от юли-август. Така, в края на миналата година икономиката на ЕС е нараснала с 1,5%, а в еврозоната с 1,4%.

    В съответствие с ревизираните данни за четвъртото тримесечие на 2011 г. , в рецесия са икономиката на Белгия, Холандия, Чехия, Италия, Португалия, Словения, Гърция.

    В края на януари Европейската комисия прогнозира за еврозоната рецесия (спад за две последователни тримесечия), втората за последните три години. Анализаторите отбелязват, че икономическото развитие на паричния съюз е спряло в края на 2011 г.. Според тях, негативните тенденции ще се наблюдават тази година, а  отрицателният тренд ще продължи   12 месеца. Преди публикуването на прогнозата за януари ЕС очакваше  за еврозоната растеж  на БВП от 0,5%.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *