Posted inБез категория

Русия и Китай са пред договор за продажбата на ескадрила СУ-35

Русия и Китай са близо до постигане на съгласие по договор за доставка в КНР на  48 многоцелеви изтребителя Су-35  на стойност 4 млрд. долара. Русия обаче, поставя условие Китай  да се откаже от опитите си да копира самолетите. Китай такива гаранции все още не е дал, съобщава „Комерсантъ“, позовавайки се на източници в Руската Обединена промишлена корпорация (UIC) и китайската част на междуправителствената комисия.

„Страните почти се споразумяха за  количеството на  доставката: Китай е изразил желание да закупи 48 многоцелеви изтребителя Су-35, – е съобщил източникът на изданието, добавяйки, че стойността на всяка единица    ще бъде около $ 85 милиона.

Ако договорът бъде сключен, това ще бъде най-големият образец за руско-китайското военно-техническото сътрудничество през последните години. От 2007 г. Русия  изнася все по-малко военна техника в Китай, а големи договори не са сключвани от 2003 г.

Според източника на изданието, близък до системата за военно-техническото сътрудничество, руската страна настоява  Китай да даде юридически гаранции за правото на интелектуална собственост.  Русия не само иска да   развива   руско-китайските отношения в тази сфера, но също така и да се защити от копирането на тези изтребители и от тяхната по-нататъшна продажба на пазарите в трети страни на дъмпингови цени.

Особено след като има и прецеденти. Например китайският изтребител J-10 е копиран от  руския Су-27, J-11 от Су-30, а  FC-1  е налогичен на МиГ-29. Тези и други оригинали и копия вече са се сблъсквали на пазарите на трети страни.
Руските експерти се опасяват, че желанието на Китай да сключи договор се основава  на плановете му в бъдеще да  създаде поредното копие на   руски изтребител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *