Иран спря износа на петрол за френски и британски компании в отговор на ембаргото на ЕС

    Иран спря износа на петрол за френски и британски компании в отговор на ембаргото на ЕС, съобщи в неделя министерството на петрола, цитирано от Reuters.

    „Износът на петрол за британски и френски компании беше спрян… ще продаваме нашия петрол на нови клиенти“, заяви говорителя на ведомството Алиреза Никзад.

    През януари ЕС наложи петролно ембарго над вноса на ирански петрол, което да влезе в сила от 1 юли тази година, тъй като нарастват опасенията, че Иран се опитва да направи атомна бомба.

    Миналата седмица Европейската комисия заяви, че ЕС няма да изпита недостиг, ако Техеран спре доставките, тъй като има достатъчно запаси за около 120 дни.

    Според източници на агенция Reuters от индустрията най-големите купувачи на ирански петрол в Европа са започнали да намаляват количествата суровина, които изкупуват, като доставките към Европа за намалели с повече от една трета или с над 300 хил. барела дневно.

    Френската компания Total вече прекрати купуването на ирански петрол, предполага се, че и Shell рязко е намалила доставките.

    Сред всички европейски държави обаче Гърция ще пострада най-тежко от петролното ембарго, коментира Reuters.

    http://www.dnevnik.bg

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *