Туск: Русия крие причините за смъртта на Лех Качински

    Премиерът на Полша Доналд Туск официално потвърди, че сега, в последния етап на сътрудничеството с Москва става по-трудно, отколкото в началото на разследването.

    Според Туск Варшава все още не е получила исканите документи и призова Русия да предаде „точна информация“, открита по време на разследването. Ако тази информация не се получи, Туск очаква от Москва „обяснения, какви обстоятелства са затруднили предаването на тези документи от страна на Русия.“ Полското правителство изрази недоволството си официално за първи път срещу Русия, отбелязва The Wall Street Journal.

    Варшава се опитва да получи от Москва важни документи, включително информация за техническото оборудване и състоянието на летището в  Смоленск и поведението на руските ръководители на полети, данните за преговорите с тях в условия за затварянето на летището в мъглата и насочването на самолета на друго летище.

    Освен това Полша се опитва да разбере дали е било позволено кацане на самолета и колко точно екипажа е бил насочван от диспечерите, пише Gazeta Wyborcza. Премиерът Туск е поискал от министъра на вътрешните работи Йежи Милър и от ръководителя на държавната комисия на Полша, разследваща катастрофата, Едмънд Клих да изпратят официално запитване до Москва за причините за закъснението.

    Според вестника, Клих вече е изпратил на ръководителя на московския  авиационен комитет (МК) Татяна Анодина „твърдо“ писмо, в което иска  да се предостави цялата необходима информация, при зачитане на откритост и спазване на принципите на сътрудничество. „Проблемът започна. Руската страна не иска да ни даде достъп до документите“, – цитира изданието Клих.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *