Земята-гигантски организъм с единно съзнание- първа част

Предлагаме на вашето внимание една интересна статия, която подрежда известни факти от природата, които засега нямат научно обяснение…

Kолективното поведение на животните е коренно различнo от поведението на отделните индивиди. На ятата, рояците или популациите им е присъща неразбираемо за нас свойство, което се нарича „обща воля“ или „властен порив“, чрез които се подиняват на определени особи. Гледайки ятата на мигриращите птици или облаци от скакалци, се оказва, че те в унисон спазват строго определени маршрути. Учените все още не може да отговорят на въпроса – какво ги кара да се движат по този начин?

Митът за мъдрите вождове

Ятата безпогрешно намират своя път през пустинята и пясъка към зелените долини, там, където има храна. Това може да бъде обяснено с генетична памет, или инстинкт, но странно нещо: ако се отдели от стадото или ятото отделен индивид, той незабавно губи ориентация и започва да се движи хаотично в една или друга посока.

Отделният индивид не знае посоката и целта.

Но откъде тогава е известно това на ятото? Проучване на годишните миграции на птиците, кара учените да издигнат хипотезата, че тяхнотонаправление се ръководи от стари и опитни членове на ятото.  Хипотезата не е била поставяна под съмнение, докато японският орнитолог професор Ямамото Хуроуко установява, че мигриращите ята никой не ги води. Той открива, че по време на полет най-отпред са почти пиленца. От десет случая, в шест от тях начело са  млади птици, излюпени през лятото…

Но излизайки от ятото птицата обикновено не може да намери правилната посока.

Термитите – творение на колективния разум?

Някои учени смятат, че рибите също „поумняват“ като попаднат в ято. Това се потвърждава от експерименти, в които риба е трябвало да плува за да намери изход през лабиринт. Оказва се, че групи риби намирали правилната посока по-бързо от тези, които са сами. Френският изследовател Луис Томас, в продължение на много години, участващ в проучване на термити, пише: „Вземете два или три -те не се променят, но ако се увеличи техния брой до определена критична маса, става чудо. Сякаш получили заповед, термитите започват да създават работни екипи. Те започват да събират малки парченца от всичко, което намират, правят колони, които след това свързват със свод. Докато не се получи стая, която прилича на катедрала. “ По този начин познаването на строителството като цяло, възниква само когато е налице определено количество насекоми. С термити е правен следният експеримент: в строящия се термитник били поставени прегради, които разделяли термитите на отделни бригади. Въпреки това работата продължавала и всеки проход, вентилационни помещения или помещение, които са били разделени от преграда, били точно стиковани едно с друго.

Източник: оko-planet.su

Следва…

Земята-гигантски организъм с единно съзнание- втора част

Земята-гигантски организъм с единно съзнание- трета част

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *