Posted inБез категория

И китовете били извънземни – получавали слънчеви изгаряния

kitОказва се, че китовете могат да получат слънчево изгаряне! Което автоматично ги причислява към извънземните същества, като човека! А как тези плаващи гиганти се  защитават от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи – е открил международен екип от учени от зоологическото дружество в Лондон .

Академик Лаура Мартинес – Левасьор се поинтересувало от този проблем преди три години, когато изучавала китовете в залива на Калифорния. Тя открила следи върху кожата им от слънчеви изгаряния и предположила, че те са в резултат на постоянното изтъняване на озоновия слой на атмосферата.

За новия си експеримент биологът избрала три вида китове. Проби от кожата били взети от 106 сини китове, 23 финвала и 55 кашалота в залива на Калифорния от януари до юни – в различни периоди на слънчевата активност .

Установено е, че кожата на синия кит също е податлива на слънчевата светлина, както и на хората. След като попадали  в зона на силно слънце,  пигментните клетки започват да отделят големи количества меланин. Тяхната кожа потъмнява , и по този начин предпазва наследствения материал на клетките. Ако меланин не се произвежда , може да се развие рак на кожата.

Кашалотът имал по- различна стратегия. Тъй като е с достатъчно тъмна кожа, той може да остава на повърхността до  шест часа. Поради повишеното UV излъчване неговите  клетки започват с удвоена скоростта да ремонтират повредените молекули  ДНК и спасяват от изгаряния.

Нито сините китове, нито финвала имат такава функция, отбелязват учените. На финвалите обаче ултравиолетовата радиация почти не влияе.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *