Козметиката вече може да се проверява за безопасност вече и в интернет

    kozmetikaПрез септември 2013 г. сайтът Ekokosmetika (http://www.ekokosmetika.ru/inci-search) пусна нова функция –  тест на козметичните съставки за „вредност“. В базата данни са вкарани  съставки по Международната номенклатура на козметичните съставки – INCI .

    Само трябва да се въведат първите три букви – и така се открива търсената съставка и нейната оценка за безопасност, което илюстрира или с радостно зелено или червено тъжно лице.

    Създателят на портала Ekokosmetika  Кирстен Хютнер казва, че базата данни съдържа 3000 от най-важните съставки по номенклатурата на INCI, а  новите съставки от  INCI се добавят към базата данни постоянно.

    Тази класификация е съставила Rita Shtins – уважаван журналист, специализираща по темата „натурална  и органична козметика“ и автор на книгата „Истината за козметиката“  (The truth about cosmetics).. Между другото, тази книга предизвика разцвет на търсенето на природна и биологична козметика във Франция.

    Тази база данни е разработена съвместно с учен химик, служител на една от водещите компании в производството на натурална козметика.

    Според Кирстен Хюнтер, основната задача на базата данни – е да се определи дали дадена съставка е безопасна за хората и околната среда. В допълнение , базата данни съдържа информация за произхода на съставките – химическата промишленост или растения.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *