Posted inБез категория

Как паразитите влияят върху политиката

Група учени, водени от Демиън Мъри от Университета на Британска Колумбия, Канада, са установили връзка между нивото на инфекциозните заболявания във всяка отделна страна и политическата и система, пише  германското списание Der Spiegel, позовавайки се на медицинския журнал PLoS One.

Страните, в които се отбелязва повишена честота на инфекциозните заболявания, обикновено са с по-авторитарни режими, а населението се придържа към антидемократични възгледи.

Работата е там, смятат учените, че „много причинители на опасни заболявания са невидими, тяхното разпространение до неотдавна се считаше за нещо мистично, а  единственият метод за предотвратяване на заразите е спазването на определени правила на поведение, подобни на ритуал.“

Само безпрекословно придържане към тези предписания е  давало резултати, а небрежността или по-лошо – отричането на правилата,  се превръщали в  риск за здравето. Именно затова,  казват учените, конформизмът се превръща в голяма полза за обществото в страните с висок процент на заболеваемост.

Разбира се, напомнят канадските учени, техните констатации се отнасят само за онези държави, в които превантивните мерки са имали все пак някакъв резултат, а не се наврждали на обществото.

Като цяло, в хода на проучването изследователите са използвали данни от 31 държави. Те оценили положението на правата на човека, политическите възгледи на населението, икономическите показатели и данните за разпространението на болести като малария, коремен тиф, проказа.

Разбира се, подчертава Der Spiegel, засега да се говори за правилността на тази теза е твърде рано, обаче, ако откритата от учените взаимовръзка наистина съществува, както изглежда „с помощта на програма за борба с инфекциите, може да се влияе  не само на здравето на хората, но също така косвено да се стимулира развитието на гражданските права  на човека и политическата свобода „.

Източник: Der Spiegel

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *