Турската армия избива кюрди с химическо оръжие

    Турската армия е използвала химическо оръжие срещу кюрдски бунтовници от от ПКК,  действащи на територията на Турция. Според немския вестник Der Spiegel, немски експерти са потвърдили  автентичността на снимките, които показват 8 убити кюрдски бунтовници и са направили заключение, че смъртта им е причинена от използване на химическо оръжие.

    Освен това резултатите от аутопсията на кюрдите ясно показват, че тези хора са били убити от газ.

    Турското правителство, което толкова яростно защитава правата на „нещастните палестинци“ отдавна се подозира в използване на химическо оръжие срещу кюрдите.

    Във връзка с материала на „Шпигел“ някои висши германски политици от  Германия започват разследване на режима на Реджеп Тайип Ердоган. Тук е уместно да се припомни, че едно от най-сериозните обвинения срещу иракския диктатор Саддам Хюсеин бе за това, че е използвал химически оръжия срещу жителите на няколко села в иракски Кюрдистан.

    Химическите оръжия са забранени от Хагската конвенция от 1899 г., чийто член 23 забранява използването на боеприпаси, които имат  единствената цел да предизвикат  отравяне на живата сила на противнка, а също и Женевския протокол от 1925 г. и Женевската конвенция за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване през  1993 година.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *