Физиците са открили преки доказателства за съществуването на гравитационни вълни

    4946Американски астрофизици, изучавайки данните, събрани в антарктическата обсерваторията BICEP2 , за първи път са били в състояние да се открият директно и неочаквано „ярко“ доказателство, че гравитационните вълни, генерирани от Големия взрив, съществуват.

    „Откриването на този сигнал  бе едно от най-важните задачи на съвременната космология. Инвестирахме много усилия, за да достигнем тази точка. Южният полюс –  Това е мястото на Земята , където можем „директно“ да погледнем в Космоса и да останем на повърхността на планетата.

    Тук почти няма водни пари и прах, което създава идеални условия за наблюдение на слабото микровълново „ехо“ от Големия взрив“- казва Джон Ковач от Harvard – Smithsonian център за астрофизика в Кеймбридж (САЩ), по време на пресконференция в понеделник.

    Ковач и неговите колеги в сътрудничество с BICEP2 обявиха за откриването на гравитационни вълни и потвърждението на това, че Вселената наистина се разширява, след изучаване на събраните от два – двуметрови телескопи на Южния полюс на Земята.

    В рамките на дългосрочни наблюдения астрофизиците  се опитват да „хванат“ микровълновото ехо от Големия взрив и да измерят неговата поляризация – в каква посока и как е „усукано“ това излъчване.

    Както бе обяснено от астрономите, поляризацията на микровълновия фон на Вселената би трябвало да ни подскаже дали е имало гравитационни вълни в първите секунди след раждането на Вселената, както и да помогне да се идентифицират много от детайлите за това как Вселената се разширява и да се изчисли „силата“ на този процес.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *