В Япония хората се събират в групи, за да плачат заедно

    В Япония , хората специално се събират заедно, за да поплачат. „Семинари на плача“ организира Takashi Saga , който нарича себе си сомелиер на плача. Според него работата му е подобна на избора на подходящи вина: той търси и предоставя на хората книги, песни и филми , които засягат техните емоции.

    В Япония да се плаче публично не е прието. Два пъти в месеца Saga организира руикацу – семинар за плачене от радост. Той смята, че след сълзите хората се пречистват: трудностите , стреса и нещастието минават на заден план. Според Saga, смехът облекчава стреса не за дълго, а след сълзи,  хората не се поддават на  стрес цяла седмицата , така че сълзите за физическото и психическото здраве са по-лечебни, отколкото смеха.

    Научни изследвания са показали , че когато се засягат нашите емоции, и поради това  плачем, заедно със сълзите се отделя същия вид хормон, който се отделя при физически натоварвания.

    Обикновено в началото на семинара  много хора седят с каменни лица, но представените от Saga материали могат да разтърсят всеки. Например, един сеанс започва с това,  че човек разказва тъжна история, а после следва видео с Whitney Houston и нейната песен «I Will Always Love You» във фонов режим.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *