След Сноудън: ограничения в интернет ?

    Привържениците на Едуард Сноудън го обрисуват като  борец за свобода на Интернет, пише The Washington Post.

    Но когато европейски и американски експерти обсъждат бъдещето на киберпространството, те се опасяват, че след Сноудън с неговите откровения,  Интернет започва по-скоро да се затваря , а не да се отваря. Както един американец отбеляза мрачно, заради появата на нови граници и протекционизъм „можем да сме последното поколение , които ще се наслаждава на интернет“.

    “ Защитниците на неприкосновеността на личния живот могат да декларират , че за всички рискове са виновните системите за повсеместно наблюдение на Агенцията за национална сигурност на САЩ, а не откровенията на Сноудън . Ще оставя  въпроса за историците за това кое е било първо, кокошката или яйцето.

    Но   остава открит въпросът как да се направи така, че  борбата срещу практиките на АНС да не смачка  относително свободния и отворен интернет, който  промени света и от който се възползваха в АНС (и други спецслужби) – отбелязва авторът Дейвид Игнейшъс . – За съжаление, лечението може да бъде по-лошо от болестта поради намаляване на достъпността (на интернет), киберсигурността и дори личния живот“ .

    Друг парадокс е, че възмущението от наблюдението на американците,  може да облекчи възможностите на китайските и руските служби за сигурност да  шпионират собствените си граждани. “ Русия и Китай говорят за суверенитет и ненамеса в киберпространството, които ще създадат условия за техните програми за контрол“ – казва един от експертите в областта на технологиите .

    Източник : The Washington Post

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *