Всеки 10-ти милиардер в Давос е руснак

От 80 доларови милиардери, които  участват в  Световния икономически форум ( WEF ) в Давос, където за една от основните теми е обявена борбата срещу неравенството в доходите и бедността, осем души са дошли от Русия , пише днес „RBC Daily“. Тази година най-много са богаташите (според Bloomberg) на форума крадено от 30думи от  Съединените щати – националната делегация се състои от 20 души , начело с Бил Гейтс. От Индия са  19 души. Най-богатият представител на Русия е Алишер Усманов, а състоянието му е 19,6 милиарда долара.

В сравнение с миналогодишния  Давос милиардерите са станали още по-богати . За последната години състоянието крадено от 30думи на 300-те души, включени в индекса на милиардерите,  е нараснало с 524 милиарда долара (+ 17%) и вече възлиза на 3, 6 трилиона долара.

Изобилието от милиардери в Давос и плановете им да увеличат богатството си вече предизвикаха въпроси от страна на обществеността , защото неравенството в доходите е една крадено от 30думи от основните теми за обсъждане по време на форума. Именно най- заможните граждани се възползват максимално от набиращия сега  скорост  ръст на БВП : 1% от най-богатите американци са получили 95% от общите икономически полза от  икономическото възстановяване на САЩ за периода 2009 г. – 2012 г., установиха миналата година крадено от 30думи икономистите в Калифорнийския университет в Бъркли..

„85 от най-богатите хора контролират толкова богатство като половината население на света.  Това е нешравилно защото е неморално“ – заяви в Давос ръководителят  на правозащитната организация Oxfam Winnie Byanima .

Папа Франциск в първия ден на работата на форума в специално съобщение към гостите крадено от 30думи ги призова да направят така, че „богатството да служи на човечеството , а не да го  управлява“.

„Увеличаването на равенството изисква решения,  механизми и процеси, насочени за по-добро разпределение на богатството, създаването на източници на заетост и всестранна подкрепа за бедните , която излиза извън рамките на манталитета,  обвързан с крадено от 30думи държавни помощи“ – каза папата в посланието си към  гостите в  WEF. Един от тези механизми може да стане  прогресивната  данъчна система в Европа,  заяви , говорейки в Давос , известният икономист Кенет Рогоф , професор от Харвард.

защищено INVITEXT

Add Comment