Часовникът на Деня на Страшния съд тази година показва 23:55

    Американските ядрени физици, които измерват времето до настъпването на  ядрения апокалипсис с „Часовника на Деня на Страшния съд“, тази година няма да преместват стрелките му. Светът все още е само на пет минути от съдбоносния час в полунощ, при настъпването на който човечеството ще потъне в хаос .

    Това броене учените започват през 1947 г., малко след началото на надпреварата в ядреното въоръжаване. „Часовникът на Деня на страшния съд“ е плод на въображението на създателите на първата американска атомна бомба и списанието на Чикагския университет  Bulletin of Atomic Scientists.

    Полунощ на циферблата е символ на международно напрежение по въпросите на ядрените оръжия. Когато часовникът е публикуван за първи път, стрелките му показват 23:53. След проведените в СССР и САЩ ядрени опити, те са преместени с пет минути напред, а  след споразумението от 1991 г. -подписването на  СТАРТ -1, стрелките са върнати обратно на 23:43.

    През 2012 г. стрелките показват 23:55. Тогава приближаващият  апокалипсис се обяснява с нарастващата икономическа , политическа и екологична нестабилност. „По-конкретно,  повишават се рисковете за  разпространение на ядрено оръжие и терористични нападения с използването на така наречените  „мръсни бомби“. Тези  показания се запазват и сега.

    “ През 2013 г.  светът  направи някои усилия за намаляване на ядрените опасности … Въпреки това, като цяло , международната общност трябва да се справи с продължаващата заплаха от употреба на ядрени оръжия“, пишат създателите на „часовника“ на генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *