Европейската комисия поставя бариера пред „миграция заради бедност“

    Правото на пребиваване в ЕС и получаване на социални помощи за  имигранти от други страни на ЕС ще зависят от успеха им при намирането на работа, съобщи европейският комисар по заетостта,  социалните въпроси и социалната интеграция  Ласло Андор. Според агенция EPD  той е представил в Брюксел новото ръководство , което ще определя  правото на безработни лица да получават социални помощи.

    В тази ситуация  страната на постоянно пребиваване на имигрантите е от решаващо значение.

    Обикновено правото на европейските имигранти да пребивават в друга държава от ЕС е ограничено до пет години, ако човек не може да си намери работа и не може да се издържа финансово, припомня агенция Reuters. При това,  както посочва Ласло Андор, няма правило , че след шест месеца пребиваване в някоя страна, на мигранта да се дава автоматично разрешение за пребиваване. Според европейския комисар,  шест месеца  е достатъчно дълъг срок, за да се установи дали кандидатът има реален шанс да си намери работа .

    Допълнителни критерии

    Освен това, в съответствие с представените директиви, в някои случаи чиновниците могат да оценяват и други критерии: структурата на семейството, време на пребиваване в страната, наличието на собствен дом  или обществената дейност на заявителя. Важен е и фактът дали мигрантът има жилище в родината си и какви са мотивите за престоя му в новата държава.

    Появата на ново ръководство е реакцията на Европейската комисия на разгорещените дебати относно „миграцията заради бедност“, която се разгърна в редица страни от ЕС във връзка с това, че от 1 януари , гражданите на България и Румъния получиха правото свободно да  избират мястото за работа и държавата на пребиваване в рамките на ЕС. Политиците се опасяват, че в резултат на това към  Германия и другите богати страни от ЕС ще тръгнат  не  квалифицирани специалисти, а  хора, които се интересуват само от получаване на социални помощи.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *