Първите кораби ще преминат по Никарагуанския канал през 2019 г.

    Строителството на Никарагуанския канал, който ще свързва Атлантическия и Тихия океан, започва в края на 2014 г., пише  Associated Press, позовавайки се на официално съобщение от правителството на Никарагуа. По-рано бе съобщено, че началото на строителството на плавателния канал ще се забави до 2015 г.

    Ръководителят на упълномощения орган по строителството на  канала Мануел Коронел Каутц отбелязва,  че подготвителните дейности, протичат  в рамките на установения срок .

    На 13-ти юни 2013 г. Народно събрание на Никарагуа одобри прехвърлянето на правата за изграждане и експлоатация на китайска компания  HKND (HK Nicaragua Canal Development Investment Co.). Два дни по-късно президентът на Никарагуа Даниел Ортега и ръководителят на китайската компания Jin Wang подписаха споразумение, предоставящо на HKND правата за изграждане и управление на канала за  50 години. По-късно стана известно, че HKND е получила изключителното право да управлява Никарагуанския канал за  100 години.

    През октомври миналата година  Wang Jin обеща, че първите съдове ще преминат през канала през декември 2019 г. Той отбеляза също, че приблизителната стойност на проекта е 40 милиарда щатски долара.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *