Франция прие 75 процентовия „данък лукс“

    Френският Конституционен съвет – върховен надзорник на Петата република – одобри въвеждането на „данък лукс“ в размер на 75 % за доходи над един милиона евро. Това се казва в съобщение за пресата днес.

    Това фискално правило не прави изключение и за професионалните футболни клубове, които активно се противопоставят на това нововъведение.

    По-рано ръководството на френския  футбол излезе с протест срещу тази мярка, която вече бе одобрена от парламента в законопроекта на бюджета за 2014 г. и заплашва с огромни загуби клубовете.

    Въвеждането на 75 процента „данък лукс“ бе едно от централните обещания в предизборната кампания на френския президент Франсоа Оланд . Новият данък ще разпространи върху всички лица, чийто годишен доход надхвърля един милиона евро.

    Да бъде въведен този план в действие обаче , попречи Конституционния съвет, който счете тази фискална реформа за  противоречаща на основния закон на републиката. В отговор на това правителството предложи друга схема , която беше приета , за налагане на 75 процента данък на всички фирми , които плащат на служителите си заплати повече от един милион евро.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *