Moзъците, промити от култа към богатството

    ChampagneМиналата седмица   депутатът в парламента от Консервативната партия и заместник на нейния лидер, Иън Дънкан Смит – Eстер  Маквей заяви , че е правилно , когато половин милион британци в „трудни времена“ са принудени да търсят помощ от раздаващите   храна за благотворителност .

    Почти по същото време наследницата на милиарди и дъщеря на действителния собственик на  „Формула 1“ Тамара Екълстоун,   за една вечер похарчи 30 000 паунда за  шампанско.

    Богат тийнейджъри от Тексас наскоро се сдоби с пробация за това, че пиян уби четирима души, тъй като адвокатите му доказаха: момчето  страда  от „богатизъм“ и поради това не  може   да поеме пълната отговорност при шофиране.

    Сега разбираме, че въпреки риториката за това, че ние сме един отбор, и всички сме в една и съща лодка, в действителност, във Великобритания и в чужбина има само две страни: екипът на супербогатите и … всички останали.

    Богатите не са просто различни. Те са се превърнали в секта , която  ни вербува за членове. Ние сме призовани да се  самозаблуждаваме, като ни карат да вярваме, че ние залагаме на едни и същи неща, вярваме в едни и същи идеали. Те наричат  този процес „амбиция“.

    Участието ни в ритуалите по това време на годината, които отбелязват пика на манипулациите на сектата – да се купува, да се консумира, да се натрупва безмерно – помага да се погази  нашата критика и възмущение от  системната експлоатация . Ето защо ние можем да четем изявление, че колие на компанията Zara за 20 фунта, което херцогинята на Кеймбридж носи с дизайнерска  рокля за няколко хиляди паунда,  я  прави абсолютно същата като нас.

    Чуваме , че кралицата дава на охраната си орехи вместо кеш, и вярваме, че е ексцентричност , а не олицетворение на алчност и Дикенсовото описание на мизерията на духа , който е в основата на натрупването на богатство. Нископоклонничеството пред  кралската кръв – това не е безобиден анахронизъм.

    Този е добре разчетено преклонение пред тотеми , което само засилва много странната представа за това, че някои хора са богати  само защото са по-заслужили , но иначе те  са същите, каквито сме ние.

    Този култ се основава на изпълнения с демонстрации на лукс и изобилие, чиято цел е да събуди огромно възхищение пред  богатството. Богатите деца от уебсайта Rich Kids of Instagram, които ни показват какво могат да направят – „имащите повече пари , отколкото вие“  – супербогаташи, получават още по-голяма слава , ставайки герои на романи и риалити шоута.

    Снимки с лукс и разкош в лъскавите списания , подаръци , разпръснати небрежно  по  витрини на Harrods и Selfridges , уебсайта Goop на актриса Гуинет Полтроу, серии като “ Downton Abbey “ – всичко това ни прави роби, мислейки само за именията и властта на аристократите.

    Те ни помагат да забравяме, че богатите британски земевладелци , включително кралицата, получават милиони лири под формата на земеделски субсидии, а останалата част от нас живеят в скромни жилища, често без да ги притежават, носещи вкъщи орязани заплати и намаляващи пенсии.

    Очаровани от съдебни драми с участието на хора, които могат да харчат за цветя годишен доход на малко семейство, ние не задаваме въпроси за това защо наследеното богатство дава още по-голям доход,  а тежък физически труд носи малки заплати.

    Както и  напълно предсказуемите обвинения в „класова завист“,  които кметът на лондон Борис Джонсън небрежно нарича „пищене, стонове, жалби и проповеди“.

    Такъв вид порицания, които чуваме от устата на високоморални проповедници,  са се превърнали в неразделна част от поклонението към култа към богатството. Ние трябва да повтаряме мантрата , че алчността на единиците носи благоденствие за всички нас.

    Тези, които следват правилата и смирено благодарят на  сребролюбците, собствениците на имения,   противоречиво уверяват, че парите не купуват щастие , и че централното отопление е напълно  възможно да се замени с електрически отоплителни одеяла.

    На нас ни внушат идеята, че строгите икономии – това е модерно . Известни футболисти са хвалени за това, че те рядко влизат  в магазини, където всичко струва една лира; милионери, които  търгуват с луксозни имоти ни учат как да се справим със самоделни предмети в ежедневието, а известни готвачи демонстрират как можете да икономисвате продукти – разбира се, след като купите техните книги със съвети.

    Култовото мислене води до факта, че безумно богати хора, които  хвърлят трохи от трапезата си за благотворителност, както и организаторите на лъскави мероприятия за  набиране на средства  като гала концерта за бездомни Winter Whites  на принца Уилям, провеждани  в платения от данъкоплатците Kensington Palace, незабавно стават светци .

    Бедните и не много богати хора, които са подложени на експлоатация и строги икономии, чиято  „разточителност“  непрекъснато се следи, като се наказват съгрешилите,  се превръщат в обект на покровителствено отношение, в благодарна  маса, на фона на  която може да се покаже сантименталната щедрост на богатите.

    Култът към богатство излага идеята, че огромното икономическо неравенство е нещо естествено и справедливо, че победителят,  който взима всичко, като всеки култов герой – той е просто по-умен и повече е залужил богатството си , дори ако му е по наследство и се е превърнало в добър тласък нагоре и напред.

    Ние малко се объркваме, а не горим с праведен гняв, когато ни се казва , че богатите са преследвани – обект са на тормоз и плащане на данъци, и ги линчуват като искат от тях да им дават бонуси.

    Демонизацията на бедните – това е обратната страна на култа към богатство. Или както казва един от моите приятели, заедно те ??образуват ин и ян на репресивното статукво. Дошло в време да се  промени това  – но не с риалити шоута, а чрез проверка на реалната ситуация.

    http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/dec/25/brainwashed-cult-super-rich

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *