Сделка на Украйна с ЕС би разорила страната

    Според заключенията на водещ американски изследователски център, сделката за $ 15 млрд. с Русия допринася за растежа на украинската икономика, докато споразумението за асоцииране с ЕС щеше да доведе до това ,  страната „да  затъне в нова рецесия“.

    Заключението на Atlantic Council за двете версии :  Украйна – Европа или Русия – е окончателно. Adrian Karatnycky казва, че договорът с ЕС щеше доведе до факта, че Киев ще трябва да плаща  за руския газ по  $ 3-4 милиарда годишно повече, защото Русия щеше да  наложи законни ограничения върху търговията.

    И на всичко отгоре , казва той, Украйна щеше да бъде залята с  европейски стоки, а БВП да падне с повече от три процента.

    Вместо това, казва той, Янукович успя да осигури реална помощ от Москва, без да поверява бъдещето на Украйна в ръцете на Русия.

    „Няма никакви ненарушими обещания, като задължения за присъединяване на Украйна към Митническия съюз на Русия“, пише Karatnycky на сайта на Atlantic Council. „По мое мнение , тази сделка ще даде на Янукович време, без да затваря вратата за споразумение с ЕС в бъдеще“.

    Докато сделката с Русия Karatnycky определя като победа за президента Янукович,  към  това как са подходили към въпроса за бъдещето на Украйна ЕС и САЩ, той е особено критичен.

    „Неспособността  на Европа и Съединените щати да осъзнаят  геополитическото значение на Украйна, и да разберат колко важна  е тя за съживените руски амбиции като световна сила, допринесоха  много за това дипломатическо фиаско“, пише той.

    „Вместо да водят политика на отдръпването на Украйна от Русия и след това да се стремят  да я реформират в дългосрочен план, Европа и Съединените щати избраха безсмисленото  говорене за морал  и политика на сплашване“.

    http://www.prnewswire.com/news-releases/leading-us-think-tank-concludes-eu-deal-would-have-ruined-ukraine-236681611.html