Меркел: Украйна не може да участва в два съюза

    Украйна не е ограничена с някакъв срок за  подписването на Споразумението за асоцииране и за зоната за свободна търговия (FTA) с ЕС, но в същото време да участва в два митнически съюза, тя не може. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в петък по време на пресконференция след срещата на върха на ЕС в Брюксел.

    „Вратата остава отворена, няма  дата , когато тя ще бъде затворена. Ние искаме да се сключи споразумение за асоцииране,  Европа е готова за това и сега решението трябва да вземе Украйна“, каза ръководителят на германското правителство .

    В отговор на въпрос , противоречи ли евентуалното присъединяване на Украйна към Митническия съюз (Русия, Беларус и Казахстан ) на създаването на споразумение за свободна търговия с ЕС, Меркел заяви: “ В сегашната ситуация, участие в две митнически съюза е невъзможно.  Това се дължи на правилата на СТО“. Тя добави, че ситуацията ще бъде обсъдена на срещата на върха ЕС – Русия, която ще се проведе през януари 2014 година.

    По-рано в петък, руският външен министър Сергей Лавров заяви в интервю за РИА Новости, че Русия допуска, че в бъдеще Украйна ще подпише споразумение за асоцииране с ЕС, едновременно оставайки в   зоната за свободна търговия на Съюза на независимите държави.