Очаква ли се революция ? – „AlterNet“, САЩ – 3

    screen_shot_2013-10-30_at_12.50.51_pmКорпоративната държава  се опитва да поддържа фикцията за нашето лично участие в политическия и икономическия процес. Докато ние вярваме, че сме участници – което  е лъжа, подкрепена от масова пропагандна кампания, безкрайни и абсурдни изборни цикли и празен блясък на политически театър – нашите корпоративни олигарси тихо почиват в техните частни самолети, в  залите за заседания на членовете на управителния съвет, в имения и замъци.

    Както се вижда от фалита на корпоративен капитализъм и глобализацията, управляващият елит е все по-нервен. Те разбират, че в случай на смъртта на техните идеи,  обосноваващи тяхната власт, с тях ще бъде свършено. Ето защо инакомислещите гласове – както и спонтанните   въстания като движението „Окупирай» (Occupy movement)  – безмилостно се смазват от корпоративната държава.

    „… Много от идеите, които някога са били считани за истински, започват да се считат за неверни или злокачествени – казва Беркман в есето си. – Това се отнася до идеята за божествената сила на царете, за робството и крепостничеството. Имало е време, когато целият свят е вярвал, че тези институции са справедливи и неизменни.

    Тъй като тези предразсъдъци и погрешни вярвания са били атакувани от изтъкнатите мислители, те постепенно са дискредитирани, загубили са властта си над хората и в крайна сметка институциите на основата на тези идеи, са  премахнати.

    Високочелите интелектуалци ще ви кажат, че те са „изживели“  своята „полезност“ и затова са „умрели“. Но как точно „изживяват“ своята „полезност“? За кого те са полезни и как са „умрели“? Ние вече знаем, че те са били полезни само за една класа господари и те са били ликвидирани в резултат на народни бунтове и революции“.

    Крис Хеджис е журналист и носител на наградата Пулицър, той също така е старши научен сътрудник в нестопанския центът Nation  Institute. Той е и автор на редовна колонка в  сайта TruthDig. Последната му книга е  „Империята на илюзиите: Краят на грамотността и триумфът на спектакъла (Empire of Illusion: The End of Literacy and the Triumph of Spectacle).

    Очаква ли се революция ? – „AlterNet“, САЩ

     Очаква ли се революция ? – „AlterNet“, САЩ – 2

    Оригинал : Is There a Revolution Coming?

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *