Очаква ли се революция ? – „AlterNet“, САЩ

    215637047Американците най-накрая осъзнаха, че глобалният капитализъм е смъртоносна измама. Общественият гняв срещу управляващия елит е станал почти универсален. Дали  ще сме свидетели на въстание? Крис Хеджис.

    „Някога дали сте се питали как стана така,  че правителството и капитализма продължават да съществуват , въпреки всичкото зло и проблемите, които те причиняват в света? – пише в есето си „Всичко е в идеята“  анархистът Александър Беркман. Ако сте правили това, то отговорът ви  най-вероятно се състои в това, че хората подкрепят тези институции, и те ги подкрепят, защото те вярват в тях“.

    Беркман е прав. Докато по-голямата част от гражданите вярват в идеи, които оправдават глобалния капитализъм, частните и публичните институции, които служат на интересите на нашите корпоративни господари, остават недостъпни. Ако тези идеи започват да се разклащат,  то тогава  институциите, които поддържат управляващата класа, се  сдухват  и разпадат.

    Битката на идеи се случва имплицитно. И корпоративната държава постоянно губи в тази битка. Все по-голям брой американци започват да разбират това. Те разбират, че ние сме лишени от политическа власт. Те осъзнават, че ние сме останали без най-основните и най-уважаваните граждански свободи.

    Те също така знаят , че ние живеем под контрола и наблюдението на най-ожесточения и натрапчив апарат за безопасност и следене в човешката история. Половината от населението тъне в бедност. Много от нас, ако корпоративната държавата не бъда премахната, ще се присъединят към тях. Тази истина вече не може да се скрие.

    Изглежда, че политическата ферментация се намира в състояние на дрямка в Съединените щати. Това е невярно. Тези идеи, които поддържат корпоративната държава бързо губят своята ефективност във всички сектори на политическия спектър.

    Въпреки това идващите да ги заменят идеи засега съществуват в рудиментарна форма. Десните отстъпиха назад към християнския фашизъм и възхваляване на културата на оръжията. Левите, извадени от състоянието  на равновесие в продължение на десетилетия брутални репресии от страна на държавата в името на антикомунизма, се опитват да се възстановят и да се самоидентифицират.

    Само че народното отвращение срещу управляващия елит е практически повсеместно. Сега въпросът е какви идеи ще завладеят въображението на хората.

    Революцията обикновено се случва във връзка със събития, които при нормални обстоятелства биха били считани от  държавата като  лишени от значение или като незначителни несправедливи действия.

    Но веднага след като се натрупа запалителен  материал за въстание, както се случва в момента в Съединените щати, всяка малка искра е способна лесно да възпламени народно въстание. Нито едно движение и нито една личност не е в състояние да запали такъв взривоопасен материал. Никой не знае къде и кога ще се случи такова изригване .

    Никой не знае и в каква форма ще бъде. Но днес можем да кажем със сигурност, че народно въстание наближава.

    Отказът на корпоративната държава да се ангажира  дори с незначителни оплаквания от своите граждани, както и мерзката  неспособност за отърваване от нарастващата държавна репресия, хроничната безработица и липсата на работни места, мащабното дългово  робство, осакатяващо  повече от половината от американците, както и загубата на надежда и широкото отчаяние – всичко това означава, че избухването на запалителната смес е неизбежно.

    следва

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *