Загадките на мозъка: процесът на печатане не се контролира от съзнанието?

pisaneСега е трудно да се намери човек, особено сред младите, който не е запознат с процеса на писането на клавиатурата на компютъра. В същото време учените са открили много мистерии, свързани с функционирането на мозъка по време на тези привидно прости действия.

Американски и японски крадено от 30думи психолози са открили мистериозен феномен , опровергавайки представата за това как протича процесът на придобиване на умения, които не са заложени по  раждането в мозъка под формата на рефлекси .

Смята се, че овладявайки някаква нова дейност – от плетене до управление на самолет – първоначално човек внимателно следи последователността крадено от 30думи на изпълнение на всички действия,  с помощта на съзнанието, и постепенно се появява автоматизъм , който вече не изисква участието на съзнанието.

Само че в случая с печатането с клавиатурата на компютъра, най-вероятно всичко е някак си по-различно …

Изследователи от университета Вандербилт и Американския университет в японския град Кобе крадено от 30думи поканили  да участват в изследване 100 студенти и преподаватели, които  имали добре развити машинописни умения върху клавиатурата на компютъра.

Експериментът се провел на два етапа. Първоначално  всички участници крадено от 30думи препечатвали текст, а учените записвали  скоростта на печат и броя грешки (печатни грешки) . Установено е, че средната скорост на печат била 72 думи в минута, а за една секунди пръстите на участниците  правели средно по шест натискания на клавишите. Точността на набиране била 94 %.

Във втория етап пред крадено от 30думи участниците поставили хартия с изображението на най-разпространената клавиатура QWERTY, но без обозначаване на символите и поискали  да   нанесат на клавишите съответните букви, цифри, пунктуационни знаци и така нататък.

Тази задача трябвало да се изпълни за 80 секунди. За изненада на изследователите, участниците успели да запомнят средно местоположението едва на  крадено от 30думи 15 знака.

Експериментът бил повторен с използването на по-рядко срещаната Dvorak клавиатура, на която всички букви и знаци са разположени по напълно различен начин – и в този случай  участниците успели да си спомнят за  80 секунди и да напишат на клавишите не повече от 17 символа.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Post Comment