Шимпанзето Томи от САЩ може да бъде признато за личност

    shimpanzeШимпанзето Томи от САЩ трябва да бъде признато за  личност, имаща право на свобода . С този иск  американска обществена организация , която се противопоставя на жестокостта към животните, се е обърнала към  съда.

    “ Шимпанзетата имат когнитивни способности, които у хората са много ясно защитени.  Няма причина те да не са защитени и за шимпанзетата“ – заяви президентът на организацията Nonhuman Rights Project – Stephen Wise . Междувременно, според активистите, те не настояват  съда да  признае  шимпанзето за човек .

    Защитниците на животните твърдят, че Томи е личност. Те настояват да се признае, че задържането на шимпанзето „в малка сива клетка в мрачен обор“ е незаконно, и Томи трябва незабавно да бъде преместен в резервата за примати.

    Nonhuman Rights Project планира да да подаде още два подобни иска. Първият от тях – е за защита на 26 -годишното шимпанзе на име Кико,  което живе при някакви хора  в град Ниагара Фолс в щата Ню Йорк. Вторият иск  се отнася до две млади шимпанзета – Херкулес и Лео, които са използвани за научни експерименти в клон на Университета, New York, разположен в град Stony Brook .

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *