Posted inБез категория

Индийската сонда „Мангалян“, струваща само $ 70 милиона, се насочи към Марс

arsИндийската сонда „Mангалян“ преди няколко часа  напусна орбитата на Земята и излезе на  траектория за полета до Марс, съобщи Индийската организация за космически изследвания (ISRO) в профила си, за Facebook .

„Двигателят на марсианската сонда, който е с течно гориво, насочи марсианската сонда, а  и Индия – в  междупланетното пространство. Операцията  по насочването към Марс завърши успешно“  – отбелязва ISRO.

„Maнгалян“ беше изстреляна в космоса на 5 ноември. Сондата оттогава е в орбита около Земята, постепенно  увеличавайки своя апогей (най-отдалечената от Земята точка на орбитата) до височина 192 000 километра над Земята.

Сондата , която трябва да  преодолее около 750 милиона км, е планирано да стигне в орбита около Марс през септември 2014 година. Тя тежи около 1,3 тона,  научната апаратура е само  15 кг – на борда има устройство за откриване на метан, цветна камера, инфрачервен спектрометър, инструмент за анализ на състава на горния слой на атмосферата (екзосферата) и фотометър за измерване на концентрацията водород и деутерий в екзосферата.

Основната цел на мисията е да се тестват технологии, необходими за „проектиране, планиране, управление и изпълнение на междупланетни мисии“.  ISRO нарича мисията „технологична“.  Индийската марсианска мисия е много рентабилна –  около 70 милиона долара.

Премиерът Манмохан Сингх обяви бъдещата мисия на Марс на 15 август 2012 – Денят на независимостта на страната.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *