Генетичен „чип“ заповядва: „Стига си ял“

    В бъдеще, на хората, които са с наднормено тегло, ще се имплантира  специален чип,  прогнозира ABC . Устройството ще предупреждава, че съдържанието на мазнини в кръвта е твърде високи, и ще подаде сигнал към мозъка, че организмът се е заситил, се казва в публикацията. Човекът ще спре преяждането и ще започне да отслабва.

    „Научна фантастика?  – Не, група  швейцарски учени са разработили такова устройство – засега само за мишки“ – пише вестникът, позовавайки се на публикация в Nature Comunnications. Проучването е проведено в ETH Zurich под ръководството на Мартин Фусенегера.

    Устройството е „имплантируем генетичен чип, чиито  компоненти са предимно човешки гени“ се казва в статията. Устройството е с двойна функция – непрекъснато измерва нивото на липидите в кръвта и ако то е прекалено високо,  произвежда вещество, което предизвиква чувство на ситост.

    Говорейки за експеримента Фусенегер казва :“Мишките отслабваха, въпреки че ние продължихме да ги храним обилно с калорична храна“. При това животни, получаващи храна с нормални количества мазнини, не отслабвали  и не започвали да ядат по-малко. Защото „датчикът“ може да мери нивото на различни мазнини – животински растителни, наситени и ненаситени.

    Източник : ABC

    Бел. прев. Интересно този генетичен чип какви ли още команди ще подава? Като например,.,, всъщност ще се сетите сами, като започнат да „раздават“ тези чипове по списък…

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *