Ще накаже ли ЕС България?

     По отношение на изоставането на усвояване на евросредства и възможността България да бъде наказана, министър Михайлова разясни в предаването „Гореща точка“ на ТВ 7 днес, че става въпрос за дълга процедура, която се точи от 2011 до февруари 2013 година.

    Тогава за последен път българските власти в лицето на министъра по еврофондовете, ръководителя на Управляващия орган на ОП „Околна среда“ и ръководителя на одита на средствата от ЕС са дали неадекватен отговор на ЕК. „Очевидно е , че има сериозно подценяване на ситуацията“, коментира още по темата министър Михайлова. “Виждам, нещо което е много смущаващо, че част от екипите, които работят по проблеми на структурните фондове в България имат самочувствието на самостоятелни екипи, независими от централната изпълнителна власт“, каза още Искра Михайлова.

    Тя отбеляза още, че „одитите на Сметната палата на ЕС са рутинни и са нормална практика и ако България е правила системни грешки от рода на Перник, Белослав и Хисаря, има вероятност да ни наложат наказание в много сериозни размери.”

    “Става дума затова, че България трябва да прави обществени поръчки по прозрачен начин и да спазва правилата“, каза още министър Михайлова.

    По отношение на оползотворяването на отпадъците министърът коментира: „Aко погледнете статистиката на Европейската агенция за опазване на околната среда, България е на последно място по оползотворяване на отпадъка. Това е изоставане с огромно значение и налага на общините да правят непрекъснато инвестиции в изграждането на депа, трупаме много отпадъци, вместо да оползотворяваме.“

    Министър Искра Михайлова обяви, че се подготвя сигнал до прокуратурата във връзка с решение от РИОСВ-Варна на Министерството на околната среда и водите за издаване на разрешение за строителство на нов ветрогенераторен парк в защитена местност Калиакра при положение, че България от години е в наказателна процедура.

    Пресцентър на МОСВ

    13 ноември 2013 г.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *