Пианистка заплашена със затвор от 6 години заради силно свирене

    piano - Лайя МартинВ Испания пианистка от окръг Пусчедро е заплашена с лишаване от свобода за това, че твърде силно свири на пиано, съобщава Associated Press.

    Бившата и съседка под нея, която се премества през 2007 г., е завела дело срещу 27 -годишната Лайя Мартинс и нейните родители. Тя ги обвинява, че от 2003 до 2007 г. те и причинявали страдания, защото свирили на пиано на горния етаж. Семейството на пианистката е заплашено от  затвор за срок до шест години за „шумово замърсяване“ (нарушение на нивото на шум в жилищни помещения).

    Според показанията на съседката Соня Бос, звуците на инструмента се чували всеки делничен ден в продължение на осем часа дневно. Тя казва също, че сега така  мрази пиано, че дори не може да го гледа и във филмите. Лайа Мартинс, от своя страна твърди, че свири на   пиано у дома си само в събота и неделя.

    Според обвинението, постоянното свирене на пиано в течение на пет години е причинило на Соня Бос „психологическа травма“.  Както беше съобщено от The Post Seattle, медицинските отчети показват, че в посочените в съдебните документи години, Бос е била диагностицирана с  безсъние, тревожност, пристъпи на паника и гинекологични заболявания.

    Тестовете показват, че нивото на извличаните от пианото на семейството звуци са превишавали установените за музикални инструменти в града лимити от 30 децибела с около 10 децибела (нивото на шума по време на нормален разговор е около 55-60 децибела). Семейството получило  предупреждение – или да спре да свири на пиано, или да направи шумоизолация в стаята с инструмента. Според ответниците, те монтирали звукоизолация  два пъти, но без  ефект.

    Прокурорите са поискали за всичките трима обвиняеми по шест години затвор за „шумовото замърсяване“ и по 1.5 г.  за причиняване на морални вреди. Прокуратурата е поискала  пианистката и нейното семейство да не им се позволява да свирят на пиано професионално в продължение на четири години.

    Процесът ще приключи в петък, 15 ноември. Присъдата ще бъде произнесена по-късно.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *