Posted inБез категория

Учените подсказват, че трябва да се търсят мъртви извънземни

Малки зелени човечета на други планети могат да бъдат открити след смъртта им, особено ако тя е внезапна.

Това предположение се позовава на модел, който описва какво ще се случи с нашата планета, когато Слънцето стане  червен гигант. За мрачното бъдеще на Земята стана известно миналата година, когато Джак О’Мали – Джеймс и неговите колеги от Университета в St. Andrews представиха модел, в който слънцето ще се превърне в огромна нискотемпературна светеща звезда.

След 1 милиард година  нашата планета ще се нагрее до рекордно висока температура, при която животните и растенията ще загинат. В такива тежки условия може да оцелеят само микроби, пише научното списание NewScientist.

След моделиране на  газовете, образуващи се от разлагането на мъртви тъкани, екипът стига до извода, че извънземните могат да бъдат открити след масовото им измиране.

Това звучи много странно, но  е най-реалистичният сценарий за откриване на извънземни цивилизации. Съобщава се, че купчините трупове ще отделят газ с остра миризма, известен като  метанетиол. Той се задържа в атмосфера  350 години, но постепенно се превръща в по- стабилен газ – етан.

Повишените нива на етан в атмосферата може да подсказват за постапокалиптичен свят, в който е  имало живот в сложна форма. По всяка вероятност животът бавно ще изчезне в рамките на 10-100 милина години, без да остави следа, казва О’Мали – Джеймс.

След моделиране на газовете в резултат от изчезването на сложни форми на живот, учените са установили, че оцелелите микроби произвеждат метан, който може да бъде открит от телескопите.

След растенията към оня свят ще заминат и микробите, дишащи кислород. След 2 милиарда години за живота ще напомнят само водна пара и метан, и след 2,8 милиарда години – само метан – океаните ще се изпарят. Ще настъпи ад.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *