Използването на чесън намалява с 44% риска от развитие на рак на белия дроб

    chesanЧесънът се счита в Китай за едно от основните лекарствени средства, използвани в народната медицина. Затова световната медицина приветства изследванията, насочени към проучване на ефективността на чесъна с помощта на различни съвременни западни методи. В края на краищата за никого  не е тайна, че чесънът е полезен за профилактика и  в някои случаи  дори за лечение на рак на черния дроб, дебелото черво, стомаха, простатата, на гърдата и на белия дроб.

    Неотдавна китайците представиха мащабно проучване, правено в  период от 7 години, в което те са имали възможност внимателно да оценят почти 1500 пациенти, страдащи от рак на белия дроб и 4500 здрави хора. Установено е, че у тези, които ядат най-малко два пъти седмично суров чесън, рискът от рак на белия дроб е бил с  44% по-малко.

    Но повечето учени са шокирани от  следващия детайл на  научните изследвания: вероятността от развитие на рак е била намалена с 30%  дори при пушачите. Въпреки това учените предупреждават, че това не е повод за радост, тъй като рискът от рак на белите дробове при пушачите все още е 10-25 пъти по-висок от тези, които не страдат от този лош навик.

    Според медиците, чесънът влияние на няколко механизми на заболяването: блокира канцерогените, възстановява повредени гени, които могат да доведат до рак, инхибира  растежа на злокачествените клетки или даже активира в тях механизъм на апоптоза или програмирана клетъчна смърт. Такива ефекти се наблюдават поради серните съединения, които, между другото, предизвикват  специфичния аромат на чесъна.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *