Щъркел се върна в гнездото си в Русия

    Бял щъркел е открит в края на октомври в близост до село Латишовка в района на Брянск, съобщи пресслужбата на резерват „Брянска гора“, пише РИА Новости.

    За първи път  белия щъркел в околностите на селото видели  местните жители, които се обърнали към резерва. Птицата нямала никакви признаци на заболяване или травма, уверено  летяла и от време на време се връщала в гнездото на водната кула, където лятото успешно излюпила четири пилета.

    „Възможно е  птицата да е направила обратен полет. Това означава, че тя се върнала от пътя си. Тези факти са установени чрез използване на сателитни предаватели, прикрепени към птиците. Предполагаме, че причината за забавянето на полета на щъркела към мястото на зимуване е топлото време през октомври, особено в края на месеца“- казва орнитологът от  резервата „Брянска гора“ Сергей Koшенко.

    В резервата смятат, че с настъпването на студеното време щъркелът все пак ще полети към топлите страни.

    Белият щъркел е вписан в Международната Червена книга. Тези птици са в състояние да преодоляват за  2-3 седмици 4-5 000 километра, когато летят към Африка и Индия. За ден те могат да прелетят до 500 км.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *