Posted inБез категория

Магическият реализъм: 6 новини, които промениха света за три месеца

Какво изненадващо се случи  на планетата от юли досега? – пита наблюдателят на El Pais Мозес Наим. И изброява шест новини, които, по негово мнение, са променили много нещa.

1.“Сирийците използват химически оръжия“.  Обама не можa да се намеси, но Путин успя.

2. “ Путин се роди отново“ – твърди авторът. Преди това международното влияние на Путин отслабваше. Но „използването на химически оръжия, отказът на британския парламент да разреши военна намеса в Сирия и внезапното решение на Обама да постави плана за интервенция за разглеждане в  Конгреса – където този план вероятно щеше  бъде „отрязан“ –  създадоха възможност, която Путин бе в състояние да използва“, се казва статията . Авторът смята, че Путин е „прероден“ от „автократ“, който поддържа кръвожаден режим“ в лидер, който предотврати войната“. Така още веднъж бе потвърдено, че магическият реализъм процъфтява не само в Латинска Америка “ – иронично отбелязва авторът.

3. „Падането на Мурси“.  “ В днешния свят е по-лесно да се вземе властта,  но е по- трудно да се използва, и е  още по-лесно  да се загуби“ – казва авторът.

4. „Появата на Роухани“.  Авторът обяснява победата на Роухани на изборите и „размразяването“ в американско- иранските отношения с това, че международните санкции са подействали на иранците.

5. „Могъществото на американското движение „Чаено парти“. То фактически  преустанови работата на държавните институции на САЩ, и може да предизвика глобална финансова криза.

6. „Новината , че Съединените щати са заели първо място в света по добив на нефт и газ“. „Това ще промени света “ – казва авторът.

Източник: El Pais

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *