Научната фантастика – или кой прави прогнози за бъдещето

    peterelson9Учените, а и много читатели,  са забелязали, че научната фантастика често прави вярно прогнозиране на бъдещето. Както е казал веднъж известният американски писател на научна фантастика и фентъзи Рей Бредбъри, най-известен с антиутопичната книга „451 градуса по Фаренхайт“ и цикъла с разкази „Марсиански хроники“, „скоро всичко ще се  промени за всички и никога няма да бъде, както е било.
    В това се състои изкуството на възможното, и че няма нищо невъзможно“.

    И в много отношения той е прав. С Бредбъри са съгласни  много учени, които изучават космоса. Светът се променя всеки ден, той се променя всяка секунда. И често неясни предсказания за бъдещето, които се появяват в света под формата на научнофантастични разкази и филми, след  време се сбъдват. Това е някакъв парадокс.

    Но как всички тези фантасти могат да предвидят тези неща, независимо дали   е полет до Марс или изграждането на космически кораб? Дали  всички тези автори имат не са само добро въображение, но и парапсихически способности? И дали не им изпращат тази информацията в сънищата представители на други цивилизации, за да могат да  повишат нивото ни на интелигентност и технологии, до тяхното ниво?

    Твърде много въпроси и предположения, а толкова малко отговори. В действителност изглежда, че научната фантастика има някои възможности за предвиждане и прогнозиране на бъдещето. Само си спомнете, Жул Верн  прогнозира създаването на подводници и кораби, английският писател Хърбърт Уелс прогнозира развитието на атомната бомба, а друг английски писател Артър Кларк „подари“ на човечеството космически сателити и електронни вестници.

    В света има и много други примери … Така че може би трябва да се взема на сериозно  жанра научна фантастика и  сигналите, които изпращат писателите от този жанр?

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *