Разработен е исторически модел, обясняващ образуването на цивилизациите

    greatest_battles_of_the_ancient_world1Изследователи от Департамента по екология и еволюционна биология в Университета на Кънектикът заедно с Центъра за екология и околна среда в школата за биологични науки от Университета на Ексетър и Националният институт за математически и биологичен синтез, са провели  интердисциплинарната научна работа, в резултат на което е разработен  културно – еволюционен исторически модел на  развитието на обществата.

    Този модел може да обясни статистически причините за възникването и формирането на най-важните центрове на цивилизациите в света. Според авторите на изследването, публикувано в PNAS, компютърната проекция на модела най-точно от всички предшестващи,  показва развитието на най-важните звена на управление в историята на човечеството.

    В изграждането на този модел, изследователите вземат като основа  културни и социални фактори, а по-специално внимание е отделено на военната конфронтация. Била е  създадена компютърна проекция на Африка и Евразия, където е моделирано развитието на обществото и държавата от 1500 г. пр.Хр. до 1500 г.

    Там, където учените първоначално заложили най-много ресурси, се случвал по-бърз напредък на цивилизацията. Това влияело и на военните дела, в резултат на което по-слабите държави били относително бързо асимилирани или унищожени.

    Крайният резултат от модела, разработен от учените, на  65 % съвпаднал с реалните исторически статистики.

    Според изследователите  тези модели могат да се използват за тестване на различни хипотези,  които досега не са имали фактическо потвърждение.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *