Хъбъл засне умиращ аналог на Слънцето

    sunАстрономите, работещи с телескопа „Хъбъл“ са  снимали  водородната звезда  Campbell в съзвездието Лебед (HD 184738), която е във финалната фаза на своята еволюция.

    Изображението позволява да се види как ще изглежда Слънцето след  5 милиарда години – след като при  разширяването си  унищожи планетите около себе си. Снимка и описание са публикувани на сайта на НАСА (http://www.spacetelescope.org/images/potw1337a).

    Според съвременните астрономически понятия, с  изчерпването на запасите на термоядреното си гориво, Слънцето ще се разшири и ще погълне близките планети  (включително и Земята). Това ще се случи след около 5 милиарда години. Повечето от звездната материя ще се изхвърли в Космоса, а останалото ядро ще се превърне в бяло джудже.

    Именно  такъв модел може да се види на снимката на звездата HD 184738 – потоци от материя се виждат  на снимката под формата на червено -оранжеви облаци. Водородната звезда  Campbell се отнася към  доста рядката  серия звезди WC, която се състои от стари звезди със слънчева маса.

    Звезди от този клас са били открити през 1867 г. от астрономите Charles Wolf и Georges Rayet. В Млечния път досега са  открити 230 такива звезди. Средната им светимост е  около 4000 пъти  светимостта на Слънцето.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *