Русия нахлува в Грузия, САЩ мълчат

    Джон Хъдсън в публикация на сайта на  Foreign Policy коментира новината, която дойде във вторник от Южна Осетия: по време на изграждане на ограда с бодлива тел руски военни  „малко  анексират“  малка част от територията на Грузия.

    Според Хъдсън не е чак такава изненада   фактът, че Русия „отново нарушава споразумението от 2008 г.  за прекратяване на огъня с Грузия“, както липсата ясна реакция от страна на официален Вашингтон на фона на откритите   възражения от страна на Европейския съюз, НАТО, а също така и на грузински и американски политици.

    Старши научният сътрудник в Heritage Foundation Ариел Коен определи ситуацията като „необичайна“, макар и „в съответствие с настоящото сътрудничество между САЩ и Русия по въпроса за Сирия.“

    Принципът за териториалната цялост има важно място в американската външна политика. Нещо повече,  след възраженията от страна на европейските държави, Вашингтон трябва да отговори по същия начин“ – каза Коен.

    „Тези събития ни карат да си зададем въпроса: В състояние ли са САЩ, правейки залог на Москва в процеса на принуждаване на Асад да предаде химическите си  оръжия, да  разграничават отделните въпроси в своите дипломатически отношения с Русия? “ – Заключава авторът .

    Източник: Foreign Policy

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *