Колко ще са хората в света през 2100 година ?

    Населението на света го очаква промяна в бъдеще. Според  анализ на Deutsche Bank, сега то е малко над 7 милиарда и ще достигне пик от 8,7 милиарда към 2055 г. След това се очаква постепенно намаляване. Най-важните промени засягат възрастовата пирамида: населението застарява стабилно, както в Европа, така и в Африка.

    Предлагаме ви да се запознаете с промяната на населението на на някои страни в периода 2000 – 2100 г., която е изчислена от  Мартин де Уолф ( Martin де Wulf ) на базата на данни от ООН.

    Франция е изключение сред западните държави. Тя  постоянно е на първо място по раждаемост в Европа (средно две деца на една жена), а населението и ще се увеличи от сегашните 65 милиона до почти 80 милиона през 2100 г., което е два пъти повече, отколкото през 1950 година.

    Въпреки това, възрастовата пирамида постепенно се заглажда:  до края на века 70 -годишните ще бъдат толкова, колкото и едногодишните бебета, 14 -годишните и възрастните на  30 години, докато днес най- широко е представена възрастовата група на 50 годишните. Причината за това увеличение на дела на възрастните хора  е увеличаващата се продължителност на живота.

    По същия начин ще са нещата и във Великобритания: населението на страната ще нарасне от 62 млн. през  2010 г. до 75. 6 милиона в началото на XXII век. Подобни промени ще засегнат и възрастта на хората: делът на възрастните хора в бъдещите поколения ще се увеличи значително.

    Населението на Германия  ще бъде по-малко: то ще  намалее от 82 милиона през 2010 до 70.1  през 2090 г., но  ще нарасне до 70,3 милиона към  2100 година. Причината за този спад е ниското ниво на раждаемост.

    Подобна ситуация се наблюдава в Япония, където рецесията няма да спре дори в края на века. Населението и ще  намалее от  125 милиона до 91, което представлява 27.2% за 100 години! А да не говорим за остаряване … Още през 2020 г. 20% от японците ще са на над 70 години .

    Населението на Китай ще отстъпи през следващите години на индийците и ще спадне под един милиард души през 2090 г. В същото време в Hong Kong ще има напълно различна тенденция: броят на градското население ще се увеличи от 6,7 милиона през  2010 до  10.3 милиона до края на века.

    Русия също я чака очаква спад. Населението и ще намалява бавно и ще достигне  111 милиона през 2100 г. Минус 24% за  100 години .

    В Америка постоянният растеж ще продължи до 2100 година, когато населението ще нарасне от сегашните 310 до 478 милиона.

    Може би си мислите, че населението на набиращата сили Бразилия ще  следва икономическия растеж на страната? В действителност към  края на века  ситуацията ще е различна: населението ще се увеличи от сегашните 194 милиона до максимума от  224 милиона през 2040 г., което ще бъде последвано от постепенно намаляване с резултат от по-малко от 180 милиона през 2090 г.

    В Африка   промяната във възрастовата пирамида е от голям интерес  Сега населението  е много младо, но и там се очаква застаряване, следвайки глобалната тенденция. Така например, в Египет (раждаемостта ще остава висока до 2070) , младите хора до 19 години (сега това е най-голямата група) ще живеят по-дълго, отколкото техните родители и ще остане най-многочислената прослойка през целия си живот, което неизбежно ще доведе до застаряване на населението.

    Същото важи и за Буркина Фасо , където делът на младите хора ще бъде много по-малък, въпреки осемкратното  увеличение на населението за 100 години. Подобна тенденция изглежда се наблюдава и в Кения.

    Стигаме до Катар. Населението му ще се увеличи значително, а възрастовата пирамида ще се изравни. Не е изненада. Въпреки това съотношението на жените и мъжете изглежда много по-интересно : въпреки естественото равновесие на броя на ражданията от момичета и момчета,  последните са много повече в почти всички възрастови групи. Тази ситуация ще продължи до 2100 г.

    Оригинална публикация:  Beaucoup plus de Franсais, nettement moins dAllemands et toujours plus de vieux : les 15 gifs qui illustrent lеvolution de la population mondiale dici 2100

    А ЗА БЪЛАРИЯ? Да:

    НСИ: До 2060 година населението на България ще се стопи до 5,173 милиона

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *