Posted inБез категория

Кариесът намалява риска от рак?

kariesИма една добра новина за „притежателите“ на кариес. Страдащите от това заболяване на зъбите са по-малко податливи на рак на гърлото,  устата и носа. Предизвикващите кариес  бактерии, отбелязват учените, предизвикват особени имунни реакции, които намаляват риска от рак. Това са заключения на изследователи от Държавния университет в Охайо.

Развитието на плоскоклетъчен карцином на гърлото, както и на лигавицата на устата и носа си, според учените, се дължи на активността на човешкия папиломен вирус, който се предава обикновено чрез полов акт. Междувременно натрупаните в устата, предизвикващи  кариеси бактерии, снижават вероятността от заболяване.

За да докажат тази теория  учените изследвали 399 души, диагностицирани в периода 1999 2007 г. с плоскоклетъчен карцином на ларинкса или лигавиците, както и 220 здрави хора. Доброволците били разделени на три групи, в зависимост от степента на развитие на кариес  и е било установено,  че степента на развитие на рак наистина се дължи на количеството кариесни  бактерии.

Резултатите от изследването, подчертават учените, е много „неочаквано“, тъй като като една от причините за рак е лошата устна хигиена. В допълнение изследователите насочват вниманието си към факта, че прекомерната консумация на алкохол и пушенето –  фактори, които често водят до кариес,  продължават да са причина за други видове рак.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *