„При първия удар по Дамаск, „Хизбула“ ще отговори от южната част на Ливан“

    Жителите на южните предградия на Бейрут са сигурни, че ако Дамаск бъде ударен,  „Хизбула “ няма да остане  със скръстени ръце, казва Хелън Салон в статия, публикувана във вестник Le Monde.

    Спомените от терористичното нападение в сърцето на Дахийе, родното място на „Хизбула“ в южното  предградие на Бейрут, са все още живи. Зейнаб, жителка на една от разрушените от взрива къщи казва, че никой не е очаквал подобно нещо. „Никой не може да направи нищо пред заплахата от нови терористични атаки“ – казва тя .

    „Хизбула“ е предприела мерки за сигурност. На входа в квартала цивилни млади хора от  „Партията на Бога“ дежурят постоянно, проверявайки самоличността на пътниците в превозните средства. Съпругът на Зейнаб – Абу Жад не вярва, че режима в Дамаск ще бъде ударен“. Те няма да имат време да атакуват. При първия въздушен удар американските военни бази ще бъдат атакувани от Китай, Русия и Иран. Силите на  „Хизбула“ в Южен Ливан ще нанесат удар на Израел“ – казва той .

    „Обама се страхува, страхува се Израел.  Земята на Израел ще бъде напълно унищожена от Иран и „Хизбула“  ако бъде  нанесен удар на Дамаск. Всичко отдавна е направено, трябва да се вярва в това, което казва шейх Насрала“ – предлага 22 -годишният Aлаa от „Хизбула“, който има  задача да придружава журналистите,  посещаващи квартала. Друг член на Партията на Бога е уверен, че Израел и САЩ ще продължат  да подгряват „противоречията“ в Ливан, управлявайки сунитски екстремистки групи, които извършват актове на терор, пише авторът.

    “ Местните хора безусловно вярват в силата на движение „Хизбула“.  Не правителството, а “ Хизбула “ оказва помощ на жителите за възстановяването на разбитите от експлозии къщи и апартаменти. По време на ремонтите  засегнатите от терористичните атаки са преместени в хотели и им се плаща определена сума за да живеят“ –  съобщава кореспондентът.

    Жителите казват, че са готови на това ако бъдат  призовани,  да вземат оръжие в ръка. “ Никога не съм  воювал – казва Сайед , на който седем братовчеди са загинали като мъченици, през 2000 и 2006 г. Но ако шейх Насрала помоли  да се притека на помощ на своя народ, аз ще го направя“.
    Източник: Le Monde

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *