Posted inБез категория

Дилма Русеф поиска интернет-гигантите да съхраняват данните за бразилците на сървъри в Бразилия

Бразилският президент Дилма Русеф предложи да бъдат задължени големите интернет компании да съхраняват  цялата информация за бразилските потребители само на сървъри, намиращи се на територията на страната,  съобщава Reuters .

Според Русеф, преместватено на данните на бразилски сървъри ще ги постави под контрола на местното законодателство и ще помогне да се защият потребителите на Google и Facebook в Бразилия от наблюдение от страна на разузнавателните агенции на САЩ .

Законопроектът с изискването да се преместят сървърите  вече е в процес на разработка и ще бъде внесен  в парламента следващата седмица. В момента  законите на Бразилия не предвиждат никакви ограничения по отношение на физическото местоположение на сървърите на интернет компании, опериращи в страната. По този начин, потребителски данни на бразилските ползватели на  Facebook, например, се съхраняват на сървъри в САЩ и Швеция.

Предложенията на Русеф бяха внесени на фона на общото влошаване на американско- бразилските отношения, което  настъпи  след публикации в пресата за шпионажа от страна на американската Национална агенция за сигурност (NSA) на електронната кореспонденция на президентите на Бразилия и Мексико. Бразилското правителство нарече действията на NSA намеса във вътрешните работи на страната. Визитата на Дилма Русеф в Съединените щати, която първоначално бе насрочена за 23 октомври 2013 г., бе отменена заради скандала.

Информация за това, че NSA  следи кореспонденцията на  бразилския президент,  бе получена от документите, представени на медиите  от бившия служител на ЦРУ и  NSA Сноудън, който е  обвинен от американските власти за разкриване на държавни тайни.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *