Най-големият вулкан на Земята е на дъното на Тихия океан

    Учени от университета в Хюстън /Тексас/ успяха да докажат, че на дъното в северозападната част на Тихия океан, близо до Япония, се намира най-големият вулкан на планетата, който е с диаметър от около 550 километра, а височината му е повече от 4 километра, съобщава в петък електронният вариант на научното списание „Nature geoscience“.

    Преди се е смятало, че на това място има множество по-малки вулкани. Изследователите обаче успели чрез методите на сеизмичното проучване да изяснят, че в действителност това е  една геоложка формация .

    За да получат информация за структурата на вулкана учените трябвало да пробият дупка с дълбочина 170 м на дъното на океана .

    Гигантският вулкан е  наречен „Масивът Tама“. Възрастта му е около 145.0 милиона година. Той се намира на Възвишението на Шатски, наречено в чест на съветския геолог Николай Шатски, и се отнася към типа на така наречените „щитовидни“ вулкани, които са са формирали в резултат на повтарящи се изригвания на лава. Горната част на Тама се намира на дълбочина от около две хиляди метра

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *