Русия ще ограничи вноса на стоки от Украйна, ако тя подпише споразумение с ЕС

    Русия ще намали вноса на стоки от Украйна, ако бившата съветска република  подпише споразумение за свободна търговия с ЕС, пише  The Wall Street Journal като цитира изявление на съветника на Владимир Путин по  икономическата интеграция.

    Коментарите, направени от Сергей Глазьов в неделя, свидетелстват за силовия подход на Кремъл към потенциалната сделка, която може да позволи на Украйна да затвърди позицията си на Запад,  пише James Marson.

    „Миналата седмица Русия затегна контрола по границата, което според украинските износители е забавило доставката на стоки и им е донесло сериозни финансови загуби“ – посочва изданието.

    „В неделя, Глазьов каза, че тези проверки са “ превантивна мярка“, като подготовка за промените на митническите процедури, ако Украйна подпише договор с ЕС“, – отбелязва Marson.

    Москва отдавна съблазнява Украйна с по-ниски цени за газ в замяна на влизане в Митническия съюз с Русия, Беларус и Казахстан. Украинският президент Виктор Янукович, обаче даде да се разбере, че в момента  предпочита сделка с ЕС.

    Премиерите на двете страни Микола Азаров и Дмитрий Медведев са обсъждали по телефонна строгите гранични проверки, а висшите длъжностни лица от двете страни ще се срещнат в следващите дни.

    Глазьов заяви, че споразумение за свободна търговия между ЕС и Украйна ще доведе до факта, че европейските стоки ще запълнят украинския пазар и ще бъдат необходими строги проверки за предотвратяване на проникването им в Русия, пише вестникът.

    Източник: The Wall Street Journal

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *