Кредитите увреждат сърцето и предизвикват депресии

    kreditСътрудниците в Northwestern University USA са установили, че кредитите могат да допринесат за появата на проблеми с психическото и физическото здраве, а кредитополучателите  са изложени на  повишен риск от развитие на хипертония.

    В проучването, публикувано на интернет страницата на университета (http://www.utro.ru/cgi-bin/go?http://www.northwestern.edu/contact.html), са участвали повече от осем хиляди мъже  на възраст 24-32 години. Един от всеки петима млади хора, които са взели  кредит, среща  големи затруднения с изплащането на дълга си.

    Кредитополучателите, които имат малък дълг, както се оказало, били  по-малко склонни към депресия, отколкото собствениците на заеми от няколко милиона долара. Хората с особено големи дългове имали повишено диастолно кръвно налягане с 1.3%, което предизвиква повишен риск от хипертония с 17% и инсулт – с 15%.

    Учените са установили, че студентите необременени с кредити са по-общителни и  общували повече със състудентите си, вместо да учат. Тези, които взели кредит за обучение,  се опитвали да учат по-добре и след това да си намерят работа с висок доход. Имало и такива  анкетирани, които разглеждали заема като тежък товар. Те не са учели добре, но  участвали във всякакви дейности извън кампуса.

    В САЩ  кредит за обучението си взимат 60% от студентите всяка година. Задълженията им към  март 2012 са $ 1 трилион. Кредитите за обучение са на второ място в списъка на неизплатените заеми, а на първо – ипотечните. Броят на кандидатите, които възнамеряват да вземат банков кредит за обучение се е утроил през последните осем години.

    Последиците от финансовата нестабилност и криза може да са и по-тежки. В края на 2008 г. изследователи въз  основа на резултатите от предишната година, прогнозираха рязка промяна в неблагоприятна статистика за самоубийствата, причинени от депресия заради неплатени дългове и загуба на надежда за заетост във връзка с нарастващата безработица. Прогнозите им се сбъднаха…

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *