Posted inБез категория

Все по-бързият интернет увеличава риска от рак

cellular Спорове, че мобилните телефони могат да причинят рак, има от години. Ново изследване потвърди най-лошите опасения.

През последните пет години са публикувани около 1800 изследвания, които потвърждават въздействието на излъчванията от мобилните телефони върху човешкия организъм.

Тези излъчвания са в обхвата на свръхвисоките честоти и чрез нагряване могат да променят структурата на някои тъкани, като например , на мозъка. А  днешните стандарти са далеч под необходимия праг, пише Focus Online.

Целта на скорошно проучване е била да се изследва връзката между излъчванията на мобилните телефони  и развитието на рак. Учените сравнили проби от  слюнка на  хора, които говорят по мобилния си телефон най-малко осем часа на месец, и глухи, или такива, които не въобще не използват мобилен  телефон.

По този начин  в слюнката на активно използващите  телефона са открити много по-голям брой пероксиди и свободни радикали – агресивни химични съединения, способни да въздействат на ДНК и по този начин да причиняват рак. Наистина, броят на лицата , участвали в експеримента е малък – само 20 души.

Резултатите от опити с мишки показват, също така, че под влияние на такова излъчване намалява броят на сперматидите, от които по-късно се развиват сперматозоидите. Други експерименти разкрили неблагоприятно въздействие върху  чернодробните клетки на прасета.

Публикувано през май тази година изследване на учени от университета в Оксфорд разреши спора за това дали се развива рак на нерва, който е отговорен за предаването на звукови импулси и импулси от вестибуларния апарат на вътрешното ухо, в резултат на продължителната употреба на мобилни телефони. Установено е, че жени, които  повече от десет години  използват мобилен телефон, е 2 пъти по-вероятно да заболеят. Това проучване е четвърто по рода си, което показва същите резултати.

Но най-тревожното е, че с развитието на технологиите интензитетът на излъчването само ще се увеличава. В близко бъдеще само от една от мрежите за мобилно предаване на LTE , натоварването ще нарасне с 40%. Разработчиците изглежда въобще не се интересуват от въздействието върху околната среда и човешкото здраве. А заедно с това активно се разработват и WLAN мрежите.

Все пак, има и алтернативни разработки, като например WLAN-оптичните мрежи, които работят със светодиоди, и по  дължина на вълната имат предимство пред радиовълните. На този етап  обаче, те имат недостатъци: например, в сравнение с конвенционалната WLAN мрежа, за която е необходим само един източник за дома, при оптичната мрежа трябва да има по една точка във всяка стая. Но по този въпрос вече се работи, а решението може да е по електрическата мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *