Posted inБез категория

Меркел се превръща в най-добрият приятел на деспотите в Персийския залив

Германските доставки на оръжие за страните от Персийския залив продължават да растат, съобщава германският вестник Die Welt, позовавайки се на Sueddeutsche Zeitung. Така,  за първите шест месеца на 2013 г. германското правителство е дало „зелена“ светлина за доставки в страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива,  на оръжия на стойност над 800 милиона евро.

И, както отбелязва изданието, повечето от сделките са сключени с Катар, където по положението с  правата на човека има още много да се желае. По този начин, кралството е купило германско оръжие за 635 милиона евро.

„Ако тази тенденция се запази и в бъдеще, 2013 ще  счупи всички рекорди, и канцлерът Ангела Меркел ще стане най-добрият приятел на деспотите от страните от Персийския залив,“ – отебелзява депутатът в Бундестага от фракцията на „левите“ Ян ван Акен. Както е известно, информацията за  доставките на оръжие са предоставени от Министерството на икономиката на Германия по искане на „левите“. „Г-жа Меркел постъпва сякаш никаква „Арабската пролет“ не съществува“ – е отбелязъл депутатът.

Вестникът напомня, че миналата година общата сума на такива сделки с всичките шестима членове на организацията – Бахрейн, Катар, Кувейт, Оман, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства  е била 1 420 милиона евро. За цялата  2011 г. от своя страна, Германия е продала оръжия там само за 570 милиона евро.

Както се посочва в заключение,  германското правителство, въпреки критиките на опозицията продължава да уверява, че няма да се откаже износа на оръжие. Както в края на 2012 г. заяви официален представител на германското правителство, доставките на оръжие за Саудитска Арабия са обосновани от това, че кралството е „стабилизиращ фактор в региона.“

Източник: Die Welt

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *