Белият дом обяви официално причините за отмяната на срещата Обама – Путин

    Putin_ObamaАдминистрацията на САЩ смята за „по-конструктивно да отложи срещата на върха САЩ-Русия за постигане на по-добри резултати по общия дневен ред“ , се казва в изявление на Белия дом.

    „Ние ценим постиженията ни с Русия по време на първия мандат на президента Обама, включително сключването на ново споразумение START, сътрудничеството по отношение на Иран, Афганистан и Северна Корея.

    Въпреки това, поради липсата на напредък по въпроси като противоракетната отбрана и контрола на въоръженията, търговските отношения, проблемите на глобалната сигурност и зачитането на правата на човека и на гражданското общество в последните 12 месеца, ние  информирахме руското правителство за това, че считаме за  по-конструктивно да се отложи срещата на върха до постигане на по-добри резултати в общата ни програма „- се казва в изявлението, което цитира ИТАР-ТАСС.

    В същото време в изявлението на Белия дом се казва, че решението на Москва по отношение на Eдуард Сноудън е станало фактор, който САЩ също са разглеждали при оценяване на състоянието на двустранните отношения с Русия.

    „Предизвикващото разочарование решение на Русия да осигури временно убежище на Сноудън е също фактор, който ние разглждахме при оценката на нашите двустранни отношения на този етап“, – се казва в изявление, в което Белият дом потвърди решението за отлагане на руско-американската среща на върха в Москва, планирана за началото на септември.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *